Creatief zelfonderzoek: vergroot je zelfinzicht door te creëren

Brengt creëren je dichter bij jezelf? Een paar jaar geleden volgde ik bij dichteres Gerry van der Linden een workshop. Zij ergerde zich nogal aan het veel gebezigde ‘iets van je af schrijven’. “Dat kan helemaal niet!”, riep ze. “Je schrijft altijd iets ‘naar je toe’”.

Inzicht
Dat creëren het inzicht in jezelf vergroot, heb ik inmiddels meermalen ervaren. Bij het maken van mijn collagekunst, in mijn blog. En met het gedicht bijvoorbeeld, dat ik zo’n drie jaar geleden schreef. Het gaat over de relatie die ik had met mijn moeder. Over het niet kunnen verdragen van andermans pijn. En over het verlangen naar contact.

Helder
Onlangs herlas ik dat gedicht. Als door de bliksem getroffen, werd mij helder dat het ook staat voor een relatie die ik nu heb. Als ware het een mal die ik vanuit het verleden zo op het heden kan leggen.

Voelen
Een beetje geschokt was ik. Pijn deed het ook, de confrontatie met een patroon waar ik kennelijk in vastzit. Via het denken wist ik allang dat we geneigd zijn patronen uit ons gezin van herkomst te herhalen. Dankzij mijn gedicht kon ik het ineens ook voelen.
Tegelijkertijd zag ik het mooie ervan. Er was me een inzicht geboden, zomaar uit de bron van mijn eigen creativiteit.

Schoonheid
Van grote schoonheid vind ik het, dat we door te creëren onze eigen, verborgen wijsheid kunnen blootleggen. En daarmee ons zelfinzicht vergroten. Soms blijven uitspraken plakken in het geheugen. Zo ook die van mijn poëziedocente. Ze had gelijk.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>